Monitorer

Nästa sak att fundera över när du ska sätta ihop din alldeles egen hemmastudio för musikinspelning är vilken typ av monitorer – alltså högtalare – du behöver investera i. Här finns det verkligen kvaliteter och utföranden mellan himmel och jord, och om det är något område du absolut inte ska snåla på så är det här – för vad spelar det för roll om du har alla de dyraste instrumenten och den häftigaste analog till digital-konverteringen om du ändå inte kan höra hur det låter? Nej, precis – det spelar verkligen ingen roll. Och av just den anledningen är monitorer någonting som är bra att köpa som en tidig investering i ditt alldeles egna studiobygge.

Varför monitorer?

Ja, vad är det som är så speciellt med det här som ni kallar monitorer? Är det inte bara att koppla in sina vanliga högtalare till datorn och sätta igång och producera musik? Nej, det är faktiskt inte så enkelt. Någonting som de flesta faktiskt inte känner till är att nästan alla vanliga högtalare som säljs har en EQ-kurva som är anpassad för att göra lyssningen så behaglig som möjlig. Detta innebär att frekvenser där exempelvis sång hörs ofta är förstärkta, medan högre register ofta är försvagade. Det här är helt avsiktligt, och i många fall ska vi vara väldigt tacksamma för att det är så högtalare tillverkas, men när det kommer till studio-inspelningar så måste vi förstås ha koll på hur det verkligen låter om det vi spelat in.

Studiomonitorer är alltså inte förskönande på samma sätt som vanliga högtalare, utan låter oss höra ljudet såsom det faktiskt låter. I ett par dyra och fina studiomonitorer kommer vi höra saker som vi inte ens hör i en vanlig bilradio, och det här ger oss möjligheten att gå in och justera ljudet på ett helt annat sätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *