Mikrofoner

Ett annat oerhört viktigt steg i bygget av din egen hemmastudio är förstås köp av mikrofoner! Ja, för det kan faktiskt vara en god idé att ha flera olika mikrofoner, lite beroende på vad du har tänkt att du ska spela in för något i din studio.

Som en regel kan man säga så här: det finns två primära grupper av mikrofoner som är bra att känna till: kondensatormikrofoner och dynamiska mikrofoner. Det finns ett gäng andra varianter som vi inte med nödvändighet behöver gå in på här, och det finns tekniska förklaringar till hur de här två olika typerna av mikrofoner fungerar som vi inte heller behöver oroa oss för på det här stadiet. Det viktigaste att känna till är lite grundläggande egenskaper.

Kondensatormikrofonen

Kondensatormikrofonen är den allra vanligaste mikrofonen att hitta i en hemmastudio. Den är mycket känsligare än den dynamiska mikrofonen, och den tar in ljud från hela sin omgivning. Det är den här typen av mikrofon som du vanligtvis använder för att spela in sång eller akustisk gitarr, och medan den är vanlig i studiosammanhang är den oftast alldeles för känslig för att använda live på en scen.

Varje hemmastudio bör utrustas med en gedigen kondensatormikrofon!

Den dynamiska mikrofonen

Den mest berömda dynamiska mikrofonen i världen är Shures SM57 och SM58, som är i stort sett samma mikrofon. Det här är den mick du nästan alltid kan se på livescener runt om i världen och det är även den som är allra vanligast att använda för att spela in virveltrumma och pukor i studiosammanhang. Den är oerhört stryktålig och inte särskilt känslig, men låter väldigt bra.

Det finns mängder av dynamiska mikrofoner också, förstås, men om du bara har en eller ett par SM57or eller 58or i din hemmastudio så kommer du klara dig oerhört långt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *