Ljudkort

Någonting som verkligen har seglat upp på musikbutikshimlen de senaste femton åren är hemmastudion, och för att kunna sätta ihop en egen sådan måste du förstås ha ett bra ljudkort, eller interface som det ofta kallas.

Vad är då ett interface, eller ljudkort, egentligen? Ja, alla datorer har ett inbyggt ljudkort, men i dessa går det vanligtvis inte att koppla in någon mikrofon eller något instrument. Av den anledningen skaffar man ett så kallat externt ljudkort, som man ansluter till datorn med firewire eller usb, och sedan använder istället för datorns inbyggda ljudkort.

Det externa ljudkortet kommer då med ett antal utgångar och ingångar. Utgångarna används för att koppla in högtalare, eller så kallade monitorer, samt för att ansluta hörlurar. Ingångarna används för att ansluta två typer av olika sladdar – telesladdar och xlr-sladdar. Telesladden är den som används för en så kallad line in-anslutning, och det är så vi kopplar in en elgitarr eller en elbas till ljudkortet. Xlr-kabeln används för att ansluta en mikrofon.

Att tänka på innan du köper ditt nya audio interface

Det absolut viktigaste att fundera över är vad du har tänkt att använda ditt nya externa ljudkort till. Har du planerat att spela in hela band i en studio, eller är tanken bara att kunna spela in dig själv när du spelar gitarr och sjunger ballader hemma i sovrummet? Det finns en uppsjö av olika ljudkort, och prisklassen sträcker sig från en femhundralapp upp till många, många tusen kronor. Allting beror på hur många ingångar du behöver och vilken typ av kvalitet du efterfrågar på konverteringen från analogt ljud till digitalt ljud. För det är precis vad ett externt ljudkort och audio interface gör – det konverterar analoga ljudvågor till ettor och nollor som sedan sparas i din dator. Och det finns många olika kvaliteter att välja på här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *