Elbasar

När det kommer till elbasar har vi faktiskt ett lite mindre sortiment än i många andra produktsegment, av den enkla anledningen att vi inte tycker att det behövs särskilt många varianter här. I våra ögon finns det två modeller som regerar basarnas värld, och båda två kommer från tillverkaren Fender.

Viktigt att understryka är dock att både Fender och Gibson (som båda två ju framförallt gör gitarrer) tillverkar massproducerade instrument, och att det förstås är någonting som återspeglas i kvaliteten. Både inom gitarrer, och framförallt basar, så finns det många olika handbyggda instrument, som många hävdar är av högre kvalitet. Då springer förstås också prislappen iväg, så här hos oss fokuserar vi på massproducerade instrument, eftersom det helt enkelt är de som folk i de flesta fall vill ha!

Så – vilka är de här två vanligaste modellerna av elbasar?

Fender Jazz Bass

Den kanske allra vanligaste basmodellen i hela världen är just Fender Jazz Bass. Den är känd för sitt runda och fina sound och vackra utseende. Den hörs på mängder av inspelningar och förmodligen har majoriteten av världens basister ett av dessa instrument i sin ägo.

Fender Precision Bass

Precis som jazzbasen är Fender Precision oerhört vanlig, och den utmärker sig genom ett snäppet vassare sound.

Olika prisklasser

Enkelt sagt kan man sammanfatta prisläget på dessa modeller som följer: priset avgörs genom vilken av Fenders fabriker instrumentet är tillverkat i. Deras dyraste varianter tillverkas i USA, och för ungefär halva priset kan man få en exakt likadan modell tillverkad i Mexiko. Om man vill gå ner ytterligare i pris är Fenders budgetlinje Epiphone någonting att titta närmare på. Dessa modeller kommer dock med en reservation om att låta betydligt sämre än sina original-motsvarigheter. För den prismedvetne och kvalitetssökande konsumenten rekommenderas varmt Fenders Mexico-tillverkade instrument, som faktiskt låter nästan precis lika bra som sina amerikanska motsvarigheter!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *